La pinyolada humida
Quan el Molí de la Vall Major inicià la seva la seva anadura, ho feu emprant el sistema continuo de tres fases. La gran quantitat d’efluents contaminants i la millora de la tecnologia, ens convencé per a canviar el sistema de producció al continuo de dues fases. Amb tot això reduirem la càrrega contaminant en un 90%.
Amb el sistema continuo d’extracció de dues fases, en el decantador el most oliós se separa i tenim dos elements, l’oli d’oliva verge i la pinyolada humida (60% humitat).
La pinyolada humida
Està formada por residus d’oli, l’ós i la pell de l’oliva triturada i residus d’aigua vegetal.
Al sistema continuo de tres fases,cal afegir-hi 1000 litres de l’aigua de rentat per 1 quilo d’olives.
Al Molí de la Vall Major, quan la pinyolada humida surt del decantador, una espiral transportadora l’acompanya a l’exterior i puja a les tremuges on s’emmagatzema.
Una part d’aquesta pinyolada humida, abans de caure a la tremuja, passa per un petit assecador que s’encarrega de treure l’aigua i desviant, el que és ara la pinyola, torna a l’almàssera per a ser utilitzat com a biomassa.
La resta, cau a la tremuja disposada per això i serà emprada per compostatge, com a fertilitzant (molt ric en nitrogen i sals minerals) en els camps, com a farratge per al bestiar i per a l’extracció de l’oli de sansa d’oliva cru.
A les Oruxeres, aplicant calor i dissolvents, s’extrau l’oli d’oliva que encara queda a la pinyola. Serà l’oli d’oruxo d’oliva cru, que per a poder ser comestible s’ha de refinar. Del resultat d’aquesta operació, també obtenim oruxo sec.
L’aigua de rentat i l’aigua vegetal:
Amb el sistema continuo de dues fases, l’aigua que s’afegeix (40 litres per quilo d’oliva) no es significativa. L’aigua del procés d’extracció s’embassa. Una part s’evapora i la resta, juntament amb els sediments, s’utilitza per a fertilitzar el sòl.