Altres tipus d'oli d'oliva
Totes les classes d’oli d’oliva tenen criteris de puresa.
Per a més informació consultar els PDF al marge CARACTERÍSTIQUES DE L’OLI D’OLIVA. (resum del REGLAMENT (CEE) Núm. 2568/91 DE LA COMISSIÓ d’11 de juliol de 1991 relatiu a les característiques dels olis d’oliva i dels olis de sansa d’oliva i sobre els seus mètodes d’anàlisis i modificat pel REGLAMENT (CE) Núm. 640/2008 DE LA COMISSIÓ de 4 de juliol de 2008).
Oli d’oliva Refinat
Com a resultat del procés de refinat de l’oli d’oliva llampant, s’obté oli d’oliva refinat, un producte que conserva l’estructura química de l’oli d’oliva, que no té color, aroma ni sabor, però.
Grau d’acidesa (%) |
< 0,3 |
Índex de peròxids mEq O2/Kg. |
< 5 |
Espectrometría UV K270 |
< 1,10 |
Espectrometría UV Delta K |
< 0,16 |
Oli d'oliva
A l’oli d’oliva refinat se l’ha d’incorporar una certa quantitat d’oli d’oliva verge o verge extra que li aportarà color, aroma i sabor.
Oli d’oliva verge + Oli d’oliva llampant refinat = Oli d’oliva
Grau d’acidesa (%) |
< 1,0 |
Índex de peròxids mEq O2/Kg. |
< 15 |
Espectrometría UV K270 |
< 0,90 |
Espectrometría UV Delta K |
< 0,15 |
També entren dins de la classificació d’“Olis d’oliva” Els olis obtinguts de la pinyolada (residus de pell, polpa i l’ós triturat de l’oliva), subproducte de l’oli d’oliva verge. Aplicant calor i química, s’acaben d’extraure els residus d’oli que queden de l’extracció en fred de l’oli d’oliva verge.
Oli de sansa d’oliva cru
S’obté de la pinyolada, subproducte de l’obtenció de l’oli d’oliva verge. No apte per al consum humà. No té criteris de qualitat, però com tots, té criteris de puresa.
Oli de sansa d’oliva refinat
És el resultat de refinar l’oli de sansa cru.
Grau d’acidesa (%) |
< 0,3 |
Índex de peròxids mEq O2/Kg. |
< 5 |
Espectrometría UV K270 |
< 2,00 |
Espectrometría UV Delta K |
NO |
Oli de sansa d’oliva
Compost per una barreja d’oli oli de pinyolada d’oliva refinat i d’olis d’oliva verges no llampants (per a donar-li sabor i color).
Oli d’oliva verge + Oli de sansa refinat = Oli de sansa d’oliva
Grau d’acidesa (%) |
< 1,0 |
Índex de peròxidsmEq O2/Kg. |
< 15 |
Espectrometría UV K270 |
< 1,70 |
Espectrometría UV Delta K |
< 0,18 |