ES/CA/DE
You are here: Home / ca / Oli d'Oliva Verge Extra

L'oli d'oliva verge extra

El mot "aceite", oli en castellá, deriva del nom àrab az-zait, que significa 'suc d’oliva'.

L’oli d’oliva verge és el suc oliós extret mitjançant premsat  o mitjançant extracció en fred de l’oliva, fruit de l’olivera; és  de color daurat o verdós, dens i d’aroma perfumat.

OLIS D’OLIVA VERGES. Olis obtinguts a partir del fruit de l’olivera únicament mitjançant procediments mecànics o altres procediments físics, en condicions que no ocasionin l’alteració de l’oli, i que no hagin patit cap tractament diferent del rentat, la decantació, el centrifugat i la filtració, amb l’exclusió dels olis obtinguts mitjançant dissolvent, coadjuvant d’acció química o bioquímica, o mitjançant procediment de re esterificació i de qualsevol barreja amb olis d’altra natura. REGLAMENT (CE) Núm. 1513/2001 DEL CONSELL de 23 de juliol de 2001.

L’oli d’oliva verge extra és un producte natural, viu, que madura i canvia de color. Cal protegir-lo de la llum, i dels canvis forts de temperatura i mantenir-los en recipients tancats. En un recipient obert prendrà olors de l’exterior i augmentarà la velocitat d’oxidació.

És pràcticament l’únic oli vegetal que es pot consumir cru, íntegrament les seves vitamines, àcids greixos essencials i altres productes de força importància dietètica.

L’oli d’oliva verge és ric en  àcid oleic (mono insaturat). Conté linoleic o omega-6 i linoleic o omega-3 (poliinsaturats); fa que es redueixin els nivells de colesterol LDL de baixa densitat o 'dolent' de les persones que el consumeixen i augmenta els nivells de colesterol HDL d’alta densitat o 'bo'. El seu consum és molt positiu per a l’aparell circulatori.

Posseeix antioxidants naturals pel seu contingut en à-tocoferol (vitamina E) i en polifenols, el component principal del qual és el tirosol (Vitamina A). Ric en vitamina K.

L’oliva arbequina produeix olis fruitats, entre verdosos y grocs, amb aromes a poma i ametlla fresca suau i dolça. Amarguen i piquen mol poc, presentant una gran suavitat. El seu  color verdós es deu als residus de clorofil•la i el daurat als pigments carotenoides.

L’oli d’oliva VERGE EXTRA, és l’oli d’oliva per excel•lència. És el resultat d’una acurada elaboració. Una cura que comença en el conreu de l’oliva i que té diferents punts crítics que cal controlar per tal d’arribar a aconseguir la qualificació d’EXTRA.

  1. Són punts crítics de qualitat:

  2. * Al conreu, l’excés de regadiu, pesticides,…
  3. * La recol•lecció de l’oliva.
  4. * El transport i el temps transcorregut fins a l’arribada al molí d’oli.
  5. * El temps transcorregut fins que el fruit es romput.
  6. * La correcta preparació (ventejat i neteja) de les olives per a la rompuda
  7. * El control de la temperatura (sempre por sota dels 27ºC.) en el batut de la pasta i la separació de sòlids i líquids (batedora i decantador).
  8. * L’aigua utilitzada a la batedora i el decantador. El clor de l’aigua deixa rastres negatius a les analítiques.
  9. * L’escrupolosa neteja de tot el sistema d’obtenció i conservació.
  10. * La conservació de l’oli d’oliva verge extra.

Aquests punts reflecteixen la dificultat per a l’obtenció d’un oli d’oliva verge de qualitat superior (verge extra), i ho confirma les grans quantitats d’oli d’oliva verge que han de ser destinades a la refinació pel deteriorament de les seves característiques organolèptiques o/i físico-químiques.

El que ens du a la importància de conèixer al proveïdor, l’aplicació de tecnologia avançada per al procés d’obtenció de l’oli d’oliva verge extra, que ens permeti de controlar la temperatura, evitar la manipulació, en la mesura del possible, i mantenir la higiene i neteja a totes les instal•lacions. Utilitzar aigua sense clor i descalcificada.

No es tracta només de “fabricar”, és ELABORAR amb cura i fins i tot amb estima. La tecnologia ajuda i facilita el treball, en aquest procés, però, no pot substituir a l’experiència, al coneixement sobre l’oli d’oliva verge extra i el bon fer.

Tot i així, per a poder dir que el nostre oli d’oliva verge és de qualitat VERGE EXTRA, ha d’acomplir amb una sèrie d’anàlisis físiques, químiques i sensorials.

La Comunitat Europea dóna els paràmetres de classificació per als olis d’oliva al REGLAMENT (CE) Núm. 2568/91 DE LA COMISIÓ d’11 de novembre de 2003, relatiu a les característiques dels olis d’oliva i dels olis de sansa d’oliva i sobre els seus mètodes d’anàlisis (veure PDF del text consolidat dels diferents Reglaments de la CE).

Europa - EL portal de la union europea Agricultura Ecológica Internacional, Olive Council CCPAE
PDR Cat

Projecte subvencionat convocatòria 2017: Millora de les instal·lacions de recepció d'oliva i filtratge d'oli de l'amàssera. La inversió feta ha estat la incorporació d'una nova línia de neteja oliva-aventadora i la Instal·lació d'un filtre d'oli de placa horitzontal a l'almàssera.

Projecte subvencionat convocatòria 2022: Ampliació almàssera amb nova sala per a bodega emmagatzematge oli. La inversió feta ha estat la construcció d'una sala d'emmagatzematge annexa a l'almàssera i la instal·lació de nous dipòsits.

ES/CA/DE
Molí del a Vall Major SL
973 13 37 28
clientes@molidelavallmajor.es
Desenvolupat per: Semic Internet