La decantació
Quan l’oli d’oliva verge surt de la centrífuga vertical, a través de canals sempre en inoxidable alimentari, abans de portar-lo a la bodega, es manté en uns depòsits comunicats entre ells per la seva part superior, on resta en repòs per unes hores per tal d’adquirir la temperatura ambient i de què es dipositin les micropartícules en suspensió restants després de la centrifugació.
Passades unes hores, l’oli d’oliva verge es transporta, a través d’un circuit tancat de canals, a la bodega per al seu emmagatzematge.
En la decantació es dipositen les impureses, residus de pell, polpa i os que queden l’oli després del centrifugat. Són micropartícules en suspensió, tan petites que no es detecten a la boca, només l’aspecte translúcid de l’oli d’oliva verge delata la seva presència.
Aquestes micropartícules que, per la seva minúscula grandària, queden en suspensió a l’oli, necessiten més de temps, mesos , per tal de què es pugui dipositar. Aquest procés s’accelera amb el procés de filtrat.
Oli d’oliva verge extra (del raig) INTEGRAL
Aquest oli d’oliva verge resultant de la decantació és el que s’anomena integral. Translúcid, groc/verdós, opalescent, perquè encara conté micropartícules en suspensió. Quan es filtra, obtindrà el color daurat/verdós transparent.
Oli d’oliva verge extra FILTRAT
L’oli integral es fa passar per plaques de pasta de cel•lulosa amb diatomees, que retenen les micropartícules i la humitat que pugui quedar. El resultat és un oli d’oliva transparent.
Estem parlant, en ambdós casos, del mateix oli d’oliva arbequina verge extra que és l’únic que s’elabora al Molí de la Vall Major.